OSTEOPATHIE

Één van de basisbeginselen is dat een osteopathische behandeling het menselijk lichaam bekijkt als een biologische eenheid. Hierdoor zijn structuur en functie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een verminderde beweeglijkheid (functie) kan lijden tot structurele schade of pijn en omgekeerd. Er wordt gebruikt gemaakt van manuele technieken die de doorbloeding stimuleren, de beweging verbeteren en de (de)compensatiemechanismen in het lichaam aanpakken.

Iedereen is uniek, ook wat het klachtenpatroon betreft. Het lichaam bestaat uit verschillende structuren (skelet, spieren, organen, bloedvaten, neurologische-, lymfatische- en hormonale systemen) die de homeostase in evenwicht houden. Indien dit evenwicht weg is, ontstaan er klachten.

De klachten worden vanuit een integratief standpunt bekeken waarbij er zoveel mogelijk informatie verzameld wordt om een gefundeerde uitspraak te doen WAAROM je juist een bepaalde klacht hebt.

De meest bekende klachten waarvoor mensen een osteopaat consulteren zijn rug- en nekklachten. Echter behandelt een osteopaat grotere variëteiten aan klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, kaakproblemen, ademhalingsproblemen, motorische achterstand bij kinderen, sportblessures, …

De leeftijd van de patiënten in onze praktijk schommelt tussen de 3 weken en 99 jaar.

 
 
 
  • Osteopaten beoefenen een manueel beroep met een specifieke, doorgedreven handvaardigheid. De behandeling steunt op een diagnostiek gevormd door een diepgaande anamnese (bevraging), een klassiek klinisch onderzoek aangevuld met een specifiek palpatie-onderzoek. De osteopaat is opmerkzaam voor bewegingsbeperkingen op alle mogelijke niveaus. Indien nodig wordt de anamnese aangevuld met klinische of paraklinische onderzoekingen. 

    Behandelduur en frequentie zijn afhankelijk van de individuele patiënt/cliënt en zijn klacht. U wordt hierover geïnformeerd, alsook over eventuele veranderingen in diagnose, behandelingsplan, bijkomende klinische onderzoeken en/of doorverwijzing. Een osteopathische consultatie duurt gemiddeld 45 minuten.

  • Omdat de osteopathische zorg (nog) niet opgenomen is in de “verplichte ziekteverzekering” (RIZIV), wordt de tussenkomst ervan sinds 2000 door de mutualiteiten (ziekenfondsen) georganiseerd via hun “bijkomende verzekering”.

    Een consultatie bij OPEMA kost €68. Er wordt een tussenkomst voorzien van 10 EUR per consultatie met een minimum van 5 en een maximum van 10 consultaties per kalenderjaar. Het bedrag en het aantal tussenkomsten kan licht variëren afhankelijk bij welk ziekenfonds men aangesloten is. Sommige aanvullende verzekeringen (DKV…) voorzien, in specifieke polissen, een hogere terugbetaling van osteopathische zorg. Wij raden u aan om inlichtingen in te winnen bij uw verzekeraar of mutualiteit.

    • gemakkelijk ondergoed en kledij

    • medische beeldvorming en verslagen (scan, echo, bloedonderzoeken,…)

    • identiteitskaart

    • (Covid-19: mondmasker en eigen handdoek)